Doe mee met de Kracht van Mokum. De tijd voor actie is NU!

Amsterdam heeft mensen zoals jij nodig! Samen maken we het verschil. Sluit je aan bij onze burgerbeweging en zet je in als vrijwilliger voor een stad waar solidariteit, compassie en rechtvaardigheid voorop staan.

Buddyproject – Ben je tussen de 16 en 27 jaar en wil je helpen om jonge vluchtelingen (18-23 jaar) zich thuis te laten voelen in Amsterdam door hen te koppelen aan een buddy, bekijk hier de vacature. Jouw inzet betekent een warm welkom en een nieuwe start.

Bureaucoördinator – Word de rots in de branding van Kracht van Mokum! Zorg voor structuur, communicatie, fondsen en ondersteuning van vrijwilligers om onze beweging draaiende te houden. Meer informatie lees je hier.

Evenementenorganisator – Zet jouw creativiteit in om inspirerende bijeenkomsten te organiseren en Amsterdammers te verbinden voor een solidair en inclusief Amsterdam. De vacaturetekst vind je hier.

Lid fondsencommissie – Beoordeel aanvragen en help mee om ons solidariteitsfonds eerlijk en effectief in te zetten voor stadsgenoten die tussen wal en schip dreigen te vallen. Meer informatie? Klik hier.

Heb jij een mooi initiatief dat past binnen de waarden en missie van Kracht van Mokum zoals beschreven in het manifest!? Wil jij een mooi initiatief starten? Super! Stuur ons een mail met informatie: wij publiceren het op deze site en vermelden het in de nieuwsbrief.

Wil jij impact maken en mee helpen om een agenda van haat en verdeeldheid in te ruilen voor een agenda van hoop en verbinding ?

Jouw stad, jouw stem, jouw actie! 💙💪

📩 Meld je aan via lievestad@krachtvanmokum.nl
🌍 Meer info: www.krachtvanmokum.nl

Kom in actie ter bescherming van onze rechtsstaat! In een gezonde democratie en rechtsstaat is er ruimte voor kritiek en ligt de macht bij de mensen. Deze waarden staan wereldwijd onder druk – ook in Nederland. De Goede Zaak maakte een rechtsstaats-radar waarin niet alleen de staat van onze democratie wordt beschreven maar ook concrete acties staan die jij kunt doen om onze rechtsstaat te beschermen.

Deep canvassing kan goed gebruikt worden als manier om te werken aan een verbonden samenleving die voor iedereen werkt. Tijdens deep canvassing voer je gesprekken over maatschappelijke thema’s met mensen die je niet kent. Met een klop op de deur en een oprecht oordeelloos gesprek overbruggen we de afstand in onze maatschappij. Deze wetenschappelijk bewezen methode kan blijvend vooroordelen wegnemen .
Waarom is dit nodig? Mensen maken zich zorgen over de toenemende verdeeldheid, komen steeds minder mensen tegen met een andere mening en verliezen vertrouwen in de politiek. Tegelijkertijd zijn er veel maatschappelijke problemen die we samen moeten oplossen, zoals het tekort aan woningen, armoede en economische ongelijkheid en de klimaatcrisis. In tijden van verdeeldheid en grote maatschappelijke verandering moeten we met elkaar in gesprek blijven. Als we ons niet uit elkaar laten spelen kunnen we werken aan een samenleving die voor iedereen werkt. Laten we in Amsterdam met zoveel mogelijk mensen langs de deuren gaan om verschillen te overbruggen. Meedoen? Kijk hier voor meer info.

Maatjesprojecten: Zou jij wel iets willen betekenen voor Amsterdammers die steun nodig hebben? Taalcoach worden voor een vluchteling? Boodschappen doen voor iemand die slecht ter been is of computerles geven aan iemand die dat goed kan gebruiken? Kijk op het platform informele zorg wat je kunt doen.

De luistercampagne: Achter onvrede, kabaal en misverstanden zitten gedeelde zorgen en verlangens. Als we die tevoorschijn luisteren, dan voelen we waarover we het wél eens zijn. Stel je voor, wat er dan kan veranderen! Met de Nationale Luistercampagne gaan we op zoek naar de dromen, verlangens en zorgen die we delen. We vragen: wat is het goede leven? We onderzoeken wat er nodig is om tegenstellingen te overbruggen, misverstanden te doorbreken en hoe we samen kunnen werken aan een betere wereld.
Wil je meedoen, bijvoorbeeld als luisteraar of door een eigen luistercampagne te starten? Kijk hier.

The Turn Club: aanpak maatschappelijke vraagstukken met  kunstenaarsmindset. The Turn Club is een netwerk van kunstenaars, creatieven en veranderaars die zich inzetten voor complexe vraagstukken. Wij zetten onze verbeeldingskracht en vindingrijkheid in om een vastgelopen proces te doorgronden of een ingewikkeld vraagstuk met creatieve maakkracht aan te pakken. Door idealen praktisch te maken, verkennen we nieuwe wegen naar de toe. Wil je lid worden van het communityplatform of een eigen plekberaad organiseren? Meedoen met een van de seizoensgesprekken of de tegentijdse tocht lopen? Kijk hier voor meer informatie en projecten.

Deel de Duif startte in oktober 2023 toen de joodse en islamitische jongeren Noa, Oumaima, Selma en Boaz concludeerden dat om de polarisatie in onze eigen land tegen te gaan, het belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven. Oók als dat lastig is. Zij maken een vuist tegen polarisatie, antisemitisme en moslimhaat door middel van de dialoog. Deel de Duif geeft gastlessen, organiseert dialoogavonden, gaat langs bij organisaties en bedrijven en doet mee in het publieke debat met een oproep tot gesprek, verbinding en saamhorigheid. Wil je hen uitnodigen voor een gastles of in jouw organisatie voor handvaten om om te gaan met verschillen op de werkvloer? Een keer mee doen met een dialoogavond? Houd hun website in de gaten of volg hen op insta of LinkedIn.

Ik ma.ak 020, jij ma.akt 020, wij ma.aken 020. Ma.ak020 faciliteert Amsterdammers om samen een duurzaam inclusieve, gezonde, eerlijke en innovatieve stad te maken. Ma.ak020 ondersteunt, ontwerpt en organiseert nieuwe democratische vormen waarmee knersende kwesties in de stad kunnen worden aangepakt. Dit doen we aan Ma.akbanken, een unieke methodiek ontwikkeld voor en door Ma.ak020. En Ma.ak020 doet meer! Nieuwsgierig? Kijk hier.

Laat jij het liefst je stem horen door te demonstreren? Houd dan onze agenda in de gaten: daar posten we veel demonstraties in Amsterdam.

Er zijn ook terugkerende demonstraties. Zo organiseert “Wij maken plek” elke derde donderdag van de maand van 18 tot 19.00 een ingetogen demonstratie – wake – genaamd, voor een humaan vluchtelingenbeleid en wel voor het stadhuis van Amsterdam (aan de Amstel/opera-kant). Meestal is er een actueel thema en zijn er 2 tot 4 sprekers en live muziek. Zij willen laten zien dat er mensen zijn die vluchtelingen een warm hart toedragen. Iedereen die zich hierin herkent is daar welkom! Meer informatie lees je hier.
Ook de Vrouwen in het Zwart in Amsterdam demonstreren structureel: iedere eerste vrijdag van de maand verzamelen zij tussen 12.45 – 13.45 uur op het Spui, bij ’t Lieverdje. Wat deze internationale beweging verbindt is hun betrokkenheid bij een rechtvaardige wereld, vrij van oorlog en geweld. In Nederland zijn zij vooral actief tegen de Israëlische bezetting, de mensenrechtenschendingen en voor vrede in Israël en Palestina.